Foredrag af og med Niels Ole Frederiksen

Bogudgivelser

Er der vilje - Er der vej


Natten mellem den 22. og 23. december 1949 flygtede pengeskabstyven og straffefangen Carl August Lorentzen fra sin celle i Horsens Statsfængsel. Det var en sensation. Ikke at Carl August Lorentzen undveg. Det havde han gjort otte gange tidligere.

Men det var måden, hvorpå han kom ud i den eftertragtede frihed. Carl August Lorentzen havde læst bogen »Den trojanske Hest« som udkom i 1947. Bogen handler om nogle engelske soldater, der via en lang tunnel flygter fra en tysk krigsfangelejr. Lorentzen bliver så optaget af denne bog, at han vil gøre de engelske krigsfanger kunsten efter at grave en tunnel og ud i friheden.

Efter godt elleve måneders hårdt arbejde kom han via sin 18 meter lang tunnel ud i friheden. Ovenover indgangen til tunnelen hængte han et papskilt, hvorpå han skrev de poetiske ord »Hvor der er en vilje, der er der også en vej«.

Det var en sensation. Carl August Lorentzen kom på alle avisernes forsider, og han blev julens store samtaleemne. Alle holdt med Carl August Lorentzen. Seks dage på fri fod. Carl August Lorentzen blev fanget på en bondegård kun seks kilometer syd for Horsens i bondens spisekammer.

Niels Ole Frederiksen er født på Horsens Statsfængsel. Hans far var ansat på anstalten. Igennem hele sin opvækst har han fået fortalt historien om Carl August Lorentzen. I denne lille bog genfortæller Niels Ole Frederiksen sin barndom fortælling. Det er også en fortælling om de historier, der fulgte i kølvandet. Bogen er gennemillustreret med fotos og tegninger, som ikke tidligere har været offentliggjort.

Tilbage til Bogudgivelser ⤣