Foredrag af og med Niels Ole Frederiksen

Bogudgivelser

Med Fuglen på viljens vej


I september 2001 udgav Poul Henrik Jensen, Jyderup Højskole og Niels Ole Frederiksen, Middelfart på forlaget EMIL en bog om fhv. folketingsmand m.m. Villy Fuglsang. Bogen hedder "Rejse i dødens fodspor".

Bogens førsteoplag er nu udsolgt. Med trykningen af 2. oplag har FORLAGET FRIIS nu overtaget distributionen af "Rejse i dødens fodspor".

Alle der beskæftiger sig lidt mere indgående med 2. Verdenskrig og den Spanske Borgerkrig, vil på et tidspunkt helt sikkert støde på Villy Fuglsangs navn og historie. Ikke at Villy Fuglsang var en folkehelt i den gængse forstand, han var ikke frihedskæmper eller sabotør mod den tyske besættelsesmagt. Den mulighed fik han aldrig.

I de år, hvor kampen mod den tyske besættelsesmagt tog til, sad han bag lås og slå. Med en militær ballast som officer under Den spanske Borgerkrig, kunne han ellers være blevet en fremragende partisan.

Men ved skæbnes gunst eller ugunst blev det ikke sådan. Villy Fuglsang har stilfærdigt indskrevet sig i historien, hans liv har afgørende været knyttet til store begivenheder, han var til stede og tog del.

I nærheden af den polske by Gdansk ligger resterne af en gammel tysk koncentrationslejr - benævnt som Stutthof. Før krigen og under krigen hed byen Danzig.

I Kz-lejren Stutthof var Villy Fuglsang fange fra 5. oktober 1943 til 27. januar 1945. Villy Fuglsang og hans kammerater blev ikke befriet sidstnævnte dag, der stod ikke Hvide Busser som fragtede dem sikkert hjem til Danmark. Tværtimod, de kom på en dødsmarch, som først sluttede den 10. marts 1945 med den Røde Hærs befrielse.

Det er denne historie, der bliver fortalt i bogen, og man bliver taget med Villy Fuglsang på en rejse tilbage til Stutthof.

Det er forfatternes håb, at bogen vil give en række mennesker lyst til at begive sig videre ind i det kæmpe faglige stofområde, der bliver kaldt historie. Bogen 2. oplag er udsolgt.

Men, da det har vist sig at bogtrykkeren, Videbæk Bogtryk, har haft rod og uorden i sit arkiv og destrueret vort grundmateriale, kan vi desværre ikke genoptrykke bogen.

Tilbage til Bogudgivelser ⤣